Ondernemers die van plan zijn om een elektrische auto te rijden kunnen deze het beste aanschaffen in 2018. Dan profiteert u nog van de lage bijtelling van 4% tot 2023.

De vraag of het aanschaffen van een elektrische auto nog wel zo’n goed idee is, vanwege de veranderende fiscale bijtelling in de komende jaren, speelt bij veel ondernemers.

Momenteel zijn er fiscale voordelen wat het rijden van een elektrische auto voor ondernemers stimuleert. De overheid is echter van plan om deze fiscale voordelen vanaf 2019 te beperken. Vanaf 2019 geldt er een hogere bijtelling voor elektrische auto’s duurder dan €50.000,- . Voor het meerdere, boven €50.000,-, geldt er een bijtelling van 22% in plaats van 4%.

Dit is slechts het begin van het opschroeven van de bijtelling van elektrische auto’s. Vanaf 2021 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen elektrische en niet elektrische auto’s. Er wordt dan voor elke auto een bijtelling van 22% gerekend.

Bij de aankoop van de auto wordt de bijtelling vastgesteld voor de duur van vijf jaar. Omdat 2018 het laatste jaar is dat iedere elektrische auto nog een lage bijtelling van 4% geniet, zou dit tot 2023 vast staan.

De bijtelling die van toepassing is op een auto is gebonden aan het kenteken. De ver- of aankoop van een elektrische auto is daarom niet van invloed op de bijtelling. Bij het kopen van een elektrische auto neemt u dus de daarbij behorende lage bijtelling ook over. Het is in dit geval wel van belang om te controleren hoelang de resterende periode van lage bijtelling nog duurt.

Ook zijn er nog overige kosten die gaan veranderen:

  • Momenteel hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor volledig elektrische auto’s. Ook de motorrijtuigenbelasting voor een plug-inhybride is gereduceerd, in dit geval tot de helft van normale motorrijtuigenbelasting. Deze regeling blijft waarschijnlijk bestaan tot 2021. Vanaf 2021 is de motorrijtuigenbelasting voor elke auto hetzelfde, ook bij aanschaf voor 2021.
  • Momenteel hoeft u geen BPM te betalen voor volledig elektrische auto’s. Dit blijft waarschijnlijk ook tot 2021.