Prooy Accountancy

13-09-2023 Bonus met beleid

Als u een bonus uitkeert, houdt niet iedere werknemer hier evenveel aan over. Dit heeft, naast het belastingtarief, ook andere oorzaken. Hoe zorgt u ervoor dat een bonus netto zo veel mogelijk oplevert en wat zijn anders de alternatieven?

Omdat goed personeel schaars is, zou u uw betere werknemer best wat extra willen geven. Een bonus is daarvoor een uitermate geschikt middel. Mits u het met beleid inzet, want wat een bonus netto oplevert, verschilt per werknemer en hangt af van meerdere factoren.

Belastingtarief. Wat een bonus netto oplevert, hangt om te beginnen af van het belastingtarief dat uw werknemer over de bonus betaalt. Daarnaast spelen ook de heffingskortingen een rol. Zo bedraagt de algemene heffingskorting in 2023 € 3.070 tot een inkomen van € 22.661. Daarboven neemt de korting geleidelijk af naar nihil vanaf een inkomen van € 73.031.

Werkkostenregeling als alternatief

Met name in situaties waarbij er van een bonus netto maar weinig resteert, is het van belang een bonus zo mogelijk onder te brengen in de werkkostenregeling. De bonus is dan netto en alleen als u in 2023 de vrije ruimte overschrijdt, betaalt u als werkgever 80% belasting over de bonus. Dat lijkt veel, maar als u voor de werknemer zonder toeslagen met een inkomen van € 30.000 de nettobonus van € 601 onderbrengt in de werkkostenregeling en u er 80% belasting over moet betalen, kost de totale bonus u toch maar € 601 + (80% x € 601) = € 1.082. Weliswaar iets meer dan een brutobonus van € 1.000, maar omdat u over een bonus onder de werkkostenregeling geen premies betaalt, bent u per saldo toch al voordeliger uit.

Kostenvergoedingen als alternatief

Ook kostenvergoedingen kunnen een prima alternatief zijn voor een belaste bonus. Denk bijv. aan onbelaste reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer (€ 0,21/km), korting op producten uit uw bedrijf of het ter beschikking stellen van een fiets tegen 7% van de nieuwwaarde, waarbij u deze 7% weer vergoedt via de werkkostenregeling.

 

Mobiele versie afsluiten